En toen was ik op radio 3FM over het gebruik van je mobiel en of dat schadelijk is.

Het gebruik van een mobiel hoeft niet schadelijk te zijn tenzij je het langdurig gebruikt. (Denk aan meer dan 2 uur per dag) En dat is wat er te vaak gebeurt.

De hersenen moeten te veel verwerken

Dit komt omdat de hersenen continu actief bezig zijn als jij op je scherm zit en het stofje dopamine afscheidt. (Een gelukstofje). Het geeft dus een goed gevoel om berichtjes en interessante informatie te krijgen. Daarnaast krijg je aandacht wanneer je maar wilt als jij je mobiel pakt. Je kunt je vervelende gevoelens dus makkelijker wegduwen.

 Het wordt schadelijk, omdat de hersenen minder tijd krijgen om te vervelen. En laat dat nu nodig zijn om meer ruimte te krijgen voor creativiteit, om herinneringen aanmaken en juiste beslissingen te nemen.

Ook de nachtrust wordt vaak verstoort, doordat we minder Melatonine aanmaken als we nog tot laat op onze mobiel zitten. En een slechte nachtrust zorgt ook weer voor lichamelijke problemen.

Angst en depressies tot gevolg

Onderzoek wijst uit, wat ik een belangrijk punt vind, dat er onder de jongeren meer angst en depressie ontstaat wegens het gebruik van een mobiel. Dit komt omdat ze bang zijn om iets te missen of zich niet goed genoeg voelen. Ze vergelijken zichzelf met de ander en leggen het geluk in de handen van wat ze op hun mobiel tegenkomen. Een onrealistische wereld vaak.

Doordat hun hersenen nog moeten groeien missen ze de ontwikkeling van o.a. de non-verbale communicatie en het echte leven steeds meer.

 Op je mobiel zitten is ook een vlucht voor je eigen gevoelens. Het zorgt ervoor dat je steeds wordt afgeleid van jezelf. Daardoor wordt het steeds moeilijker om bij je eigen gevoelens te komen en ze te herkennen. En dit is belangrijk in het contact met anderen.

 Tijd dus om na te denken over je mobiele gebruik!

 

Hier alvast wat tips:

– plan je mobiele gebruik. Plan vrije tijd in waar je het niet gebruikt. En focus je op 1 ding

– zet je notificaties uit

– E-mail alleen via laptop of computer

– Gooi apps eraf waar je verslaafd aan bent

– 2 uur voor je gaat slapen telefoon weg leggen en op slaapstand

Wil je meer weten?

Stuur je vraag naar: info@mirandabeuk.nl

Heb jij situaties waarin jij vastloopt? En wil je hierin meer inzicht krijgen?

Zet een mooie stap naar meer zelfliefde en vertrouwen. Tijdens de workshops besteden we aandacht om nog meer bij jouw gevoel te komen, zodat alles weer beter gaat stromen in jouw leven.