Hoe vrij voel jij je in relatie tot de ander?

In mijn praktijk komt het vaak voor dat tussen vriendschappen, geliefdes en/of familieleden wrijvingen ontstaan. Een verstikkend gevoel, verwijten en/of afstoot gedrag is het gevolg. Maar wist je dat jijzelf daarin vaak de hoofdrol speelt?

Daarom deel ik met jou de ‘6 meest gemaakte fouten in een relatie’:

• De ander willen veranderen

Het leven is een leerproces. Je vormt jezelf tot wie je bent en wie je graag wilt zijn. Doordat je persoonlijk groeit gaandeweg je leven, veranderen ook je behoeftes en je interesses. Hierdoor kan het zijn dat sommige vriendschappen of relaties niet meer op 1 lijn zitten met jouw persoonlijke intenties. Er kan een disbalans ontstaan in relatie tot de ander en een drang om de ander te willen veranderen, omdat je graag wilt dat hij/zij meegroeit in jouw innerlijke proces. Maar helaas kun je de ander nooit veranderen. Je kunt alleen jezelf veranderen en de ander accepteren zoals hij/zij is.

• Verwachtingen hebben

Soms verwachten we van de ander dezelfde normen en waarden die je graag zelf hanteert. Maar dit is niet altijd het geval. Iedereen is anders opgevoed en gevormd door het leven. Daarnaast slijten sommige patronen er met de jaren in en ga je het steeds normaler vinden dat de ander bijvoorbeeld elke dag kookt. Totdat de ander een keer niet kookt of stopt met elke dag koken en jij daarin teleurgesteld wordt omdat je er een bepaalde verwachting van had. Wees dankbaar voor wat de ander doet in je leven en ga er niet vanuit dat de ander altijd maar hetzelfde doet of kan doen. Laat de verwachting los en geniet van wat er komt.

• Denken dat de ander weet wat jij wilt of nodig hebt

Een groot gemaakte fout is dat je soms door je gedrag wel denkt dat de ander ziet hoe jij je voelt. Helaas heb je het mis. Sommige mensen voelen het wel aan, maar dat zijn uitzonderingen. Hier zit eigenlijk ook weer een verwachting. Je verwacht dat de ander je begrijpt zonder dat je ook maar iets hebt gezegd. Communicatie is hier de sleutel. Zeg wat je voelt en denkt tegen de ander. Zo voorkom je irritaties en frustraties naar elkaar toe.

• De ander de schuld geven

Geef jij weleens de ander de schuld, dat jij je rot voelt of dat jij door de ander bepaalde dingen niet kon doen? Helaas is de enige schuldige jijzelf! Je hebt je namelijk zelf laten beperken door de ander. Je hebt altijd een keuze om je leven zelf in te richten, ongeacht wat de ander daarvan denkt of vindt. De ander de schuld geven doe je vaak om maar niet de verantwoordelijkheid voor je eigen leven te nemen en om maar niet te voelen wat er binnenin jezelf speelt qua emoties. Het is dan goed om te kijken hoe jij je voelt in dit soort situaties en waarom je de schuld aan de ander geeft? Wat zit erachter? En wat is jouw deel hierin?

• Niet goed luisteren naar elkaar

Luister jij goed naar de ander? Hoor jij wat de ander zegt en vertelt? Of heb je gelijk een eigen mening die je wilt verkondigen? Luister jij tussen de regels door en kun jij met respect de ander laten uitpraten? Vertrouwen en geloven in elkaar is belangrijk om elkaar serieus te nemen en door elkaar gezien en gehoord te worden. Soms zit je zo in je eigen zorgen dat het moeilijk is om ruimte voor de ander te creëren.En soms wil je ook niet horen wat de ander te vertellen heeft, omdat het jouw gevoelens raakt. En heel af en toe denk je dat je het zelf beter weet. Probeer eens te luisteren naar de ander zonder iets te zeggen. Laat de ander uitpraten en geef niet je mening maar laat het bezinken. Kijk eens wat dat met je doet.

• Geef je elkaar genoeg ruimte?

Vrijheid in relaties is belangrijk. Laat de ander zijn leven leiden en zijn levenslessen aangaan. Laat de ander los en focus op jouw leven. Ga niet te veel bemoeien met hoe de ander het moet doen, maar praat met elkaar hoe jij de dingen ziet en laat de ander beslissen wat hij/zij ermee doet. Doe leuke dingen met elkaar en zonder elkaar. Je hebt je eigen pad te gaan dus ga niet op het pad van iemand anders staan, maar volg die van jezelf. Dit wil niet zeggen dat je niet samen een pad kan bewandelen, wel degelijk! Maar wel naast elkaar in alle vrijheid.

Heb jij situaties waarin jij vastloopt? En wil je hierin meer inzicht krijgen?

Zet een mooie stap naar meer zelfliefde en vertrouwen. Tijdens de workshops besteden we aandacht om nog meer bij jouw gevoel te komen, zodat alles weer beter gaat stromen in jouw leven.