Heb jij faalangst? Dan heb ik 5 tips voor jou om hiermee om te gaan.

Wist je dat faalangst niet altijd wordt herkend? Bij faalangst denk je al gauw dat je bang bent om dingen verkeerd te doen, dus doe je ze maar niet. Maar faalangst is veel meer dan dat.

Faalangst kan leiden tot een burn out

Herken je deze teksten: ‘Ik kan het niet, dat is niks voor mij, ik heb het daar veel te druk voor.’ Vaak ga jij je angsten uit de weg door bovenstaande zinnen te benoemen. Niet alleen de angst voor te falen, maar de angst voor afwijzing en weinig zelfvertrouwen zorgen ervoor dat jij jezelf belemmert in de dingen die je wilt doen. Faalangst kan zelfs leiden tot chronische stress en een burn out.

Herken jij volgende symptomen:
• Je stelt hoge verwachtingen naar jezelf toe, maar soms ook naar anderen.
• Je voelt je vaak moe.
• Je hoofd draait overuren.
• Je ademhaling zit hoog.
• Stress is iets wat je goed kent.
• Je hebt vaak last van een stijve nek.
• Je bent bang om iets verkeerds te doen.
• Je hebt vaak uitstelgedrag.
• Je bent erg kritisch op jezelf.
• Je hebt soms last van vage lichamelijke klachten.

Herken jij 3 symptomen of meer? Dan kan het zijn dat je last hebt van faalangst.

Faalangst heeft te maken met gewaardeerd worden, je gezien voelen en weten dat je er mag zijn. Vaak heb je in het leven dingen meegemaakt waardoor jij je niet gewaard of gezien voelde en soms is daardoor je eigen waarde aangetast. Hierdoor heb je vaak je omgeving nodig om die waardering en zelfwaarde te krijgen en falen is dan geen optie. Je legt de lat steeds hoger voor jezelf. Je komt in een spiraal van hoge verwachtingen en tegenovergestelde belevingen die niet overeenkomen met elkaar. Om die reden groeit je faalangst alleen maar en ben je langzaamaan jezelf aan het uitputten.

 

 

5 tips om faalangst om te zetten in meer eigenwaarde

Hoe om te gaan met faalangst? Hieronder vind je 5 tips die jou daarbij kunnen helpen.

Doe het stap voor stap:
Ga stap voor stap te werk om je faalangst te overwinnen. Bouw eerst vertrouwen op.
Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om video’s in te spreken op social media? Ga dan eerst vertrouwd raken met jezelf zien op een video. Maak steeds een video van 1 minuut en bekijk het eerst zelf. Wat vind je van jezelf en waar ben je kritisch op? Kijk niet of jij goed overkomt, maar of de boodschap goed overkomt. Leg je focus op de juiste dingen. En ga zo stapje voor stapje langere video’s maken en laat het aan je vrienden zien. Langzaamaan bouw je dat zelfvertrouwen op en kun jij je post op social media zetten.

• Fouten maken moet:
Door fouten te maken leer je en kun je dingen veranderen om het nog leuker en beter te maken. Dit is iets wat je waarschijnlijk al weet, maar waar je wel tegenaan loopt. Voel eens wat het met je doet als je een fout maakt. En kijk eens wat jij vind als een ander een fout maakt. Niet zo heel erg toch? Fouten zijn er om op te lossen, van te leren, te veranderen of lekker zo te laten.

• Kies de juiste mensen om je heen:
Dit is best wel een belangrijke. Kies positieve mensen om je heen. Mensen die je ondersteunen in wat jij doet. Die blij voor je zijn en je begrijpen als het even tegen zit. Ga meer met de mensen om die jou nemen zoals je bent, met al jouw positieve en negatieve eigenschappen. Zo vul je elkaar aan en help je elkaar om meer vertrouwen te creëren.

Maak keuzes:
Stel niet uit! Maar maak een keuze. Hoe moeilijk dit ook voor je is. Elke keuze die je maakt is namelijk nooit definitief. Na elke keuze kun je namelijk weer een keuze maken. Geen ene keuze is fout. Eerder leerzaam. Door keuzes te maken leer je wat je wel en niet wilt. Het komt je leven altijd ten goede.

Werk aan je zelfvertrouwen:
Zelfvertrouwen krijg je niet zomaar. Je bouwt het op. Soms zijn er te veel dingen in je leven gebeurt om dit alleen te kunnen. Vraag dan ondersteuning van familie, vrienden of ga naar een goed coach die jou kan helpen om jouw eigenwaarde te vermeerderen. Durf naar jezelf te kijken en werk aan jezelf om zo je angsten te overwinnen. Het zal je leven verrijken.

 

Heb jij situaties waarin jij vastloopt? En wil je hierin meer inzicht krijgen?

Zet een mooie stap naar meer zelfliefde en vertrouwen. Tijdens de workshops besteden we aandacht om nog meer bij jouw gevoel te komen, zodat alles weer beter gaat stromen in jouw leven.