Wist je dat een gevoel van afkeuring kan leiden tot verkeerde besluiten in je leven, terwijl je dat niet eens door hebt. Het wordt pas zichtbaar als je ernaar durft te kijken.

 

 

Pijn uit je jeugd

Een van de grootste pijnen die ik tegenkom in mijn werk, naast eenzaamheid, is afwijzing.

In je leven is er soms bewust of onbewust afwijzing ontstaan. Dit begint meestal al in je vroege levensjaren.
Bijvoorbeeld wanneer je ouders het te druk hadden met hun eigen dilemma’s en jij als kind net even die knuffel en liefde nodig had, maar dat niet gegeven kon worden. Je voelde je toen misschien niet begrepen en/of gezien en je voelde je afgewezen.
Wanneer dit soort situaties vaker voorkomen in je leven kan er een angst voor afwijzing ontstaan. Langzaamaan kan het zijn dat je gaat geloven dat die afkeuring door jou komt. Daardoor kun je jezelf minder waard voelen om lief te hebben.

Keuzes maken vanuit angst

Gevolg: Je gaat keuzes maken in je leven vanuit deze angst. Het kan zelfs voorkomen dat je bijvoorbeeld een relatie of vriendschap verbreekt, omdat je door de vroegere pijn van afwijzing denkt/voelt dat je weer door je man of vriend(in) wordt afgedankt. Boosheid of verdriet kan loskomen, omdat je vindt dat de ander jou niet ziet of begrijpt. Dit kan respectloos voelen, want die diepe pijn van vroegere afwijzing is voelbaar. Terwijl de afkeuring die je voelt helemaal niet zo bedoelt hoeft te zijn in jouw huidige relatie met de ander.

Herkennen en erkennen

Hoe maak je dit bewuster?

Door te herkennen en erkennen.
Het gaan beseffen waarom jij je zo voelt in bepaalde situaties.
Als je dat gaat herkennen en erkennen kun je er wat mee doen. Omdat je weet dat niet die persoon/situatie je zo laat voelen, maar dat die persoon of situatie iets triggert in jou wat van dieper komt. Dat gevoel wordt dan aangeraakt en komt naar boven. Het is goed om stil te staan bij dat gevoel en waar het vandaan komt.

Dan kun je het gaan Benoemen. Hierdoor ontstaat namelijk die transformatie, want nu kun je benoemen wat er werkelijk is, zodat de lucht kan worden geklaard. Vanuit eerlijkheid, openheid en kwetsbaarheid. Zonder verwijt naar de ander, maar uit liefde voor jezelf, laat je de (echte)pijn er zijn en kun je die nu zelf benoemen, voelen en ervaren. Dit zorgt ervoor dat je anders naar de situatie kijkt. Lichter, luchter en duidelijker. Je wordt weer gezien en begrepen, niet alleen door jezelf, maar ook door de ander.

Wil je meer weten?

Stuur je vraag naar: info@mirandabeuk.nl

Heb jij situaties waarin jij vastloopt? En wil je hierin meer inzicht krijgen?

Zet een mooie stap naar meer zelfliefde en vertrouwen. Tijdens de workshops besteden we aandacht om nog meer bij jouw gevoel te komen, zodat alles weer beter gaat stromen in jouw leven.