We streven allemaal naar geluk, maar maakt dat ons echt gelukkig?

Het is dé ziekte van deze tijd, zegt psychiater Dirk de Wachter in zijn Brainwash Talk*. Het idee dat ons leven vooral leuk moet zijn. En dat terwijl juist tegenslag ons zoveel kan brengen.

Een gemiste kans om verschillende redenen

Een tijdje geleden kwam ik bovenstaand artikel tegen en ik ben het helemaal met Dirk de Wachter eens. De ziekte van deze tijd is dat we alleen maar streven naar geluk. Pijn en verdriet willen we niet meer voelen. We zijn op zoek naar onszelf, wat ons gelukkig maakt. We vergeten daarbij dat we alles al in ons hebben en wij de zoektocht meestal buiten onszelf zoeken (lees: reizen, werk, relatie etc.) En wat het vervelende hiervan is, is dat als we niet gelukkig zijn, we hebben gefaald. Hierdoor zullen we ons steeds ongelukkiger gaan voelen i.p.v. gelukkiger.

Streef naar vrijheid

In mijn programma’s en leeromgeving streef ik naar vrijheid. Vrijheid in je hoofd, lichaam en omgeving. Hierdoor voel je je ook gelukkiger, maar dat wil niet zeggen dat je nooit ongelukkig mag zijn. In mijn programma leer ik juist mensen dealen met hun pijn. Je gaat kijken in je eigen spiegel en juist ook naar de donkere kant van jezelf. Door hiermee om te kunnen gaan en deze te accepteren ontstaat er vrijheid. Het niet alleen hoeven doen, maar juist te verbinden met de ander zorgt ervoor dat jij je niet zo eenzaam voelt. Een leven waar geluk en minder geluk zich afwisselen is de normaalste zaak van de wereld.

Wist je dat door pijn en verdriet toe te laten je daardoor jezelf heelt en je  persoonlijk groeit om beter om te gaan met moeilijke situaties? En dat geeft vrijheid!

Het is dus juist goed om de pijn te omarmen die je voelt en dagen te hebben dat het even niet mee zit. Gelukkig zijn hoeft niet altijd, maar als het er is, is het heerlijk om te voelen. Geniet van de gelukkige momenten en deal met de minder gelukkige momenten. Go with the flow en vertrouw op jezelf!

*https://www.brainwash.nl/bijdrage/het-idee-dat-het-leven-vooral-leuk-moet-zijn-is-de-ziekte-van-deze-tijd