Ik las laatst in de krant dat er in de laatste vijf jaar steeds meer huiselijk geweld voorkomt. Een schok wat mij betreft. Vaak is er te veel angst om weg te gaan van dit geweld. En daardoor blijven de meeste in deze relatie of huiselijke omgeving zitten. Waarom, zou je denken?
Angst verlamd je, het doet rare dingen met je. Door angst doe je soms dingen die je eigenlijk niet van plan was of wilde doen. Angst neemt je lichaam en geest over, het maakt je een ander mens.

Hoe reageer jij op angst?

Weet jij nog wat je deed toen jij een keer heel angstig was? Misschien trok je jezelf wel terug of rende je juist keihard weg, maar je wist eigenlijk niet welke kant je op rende. Je kunt vaak niet meer nadenken en je lichaam gaat in overlevingsstand. Ik bevries als ik angstig ben, maar daarna kom ik juist in actie. Als ik bijvoorbeeld rare geluiden hoor op zolder, dan zit ik eerst muisstil, maar ga daarna over op actie en loop voorzichtig naar de zolder, terwijl ik dan wel een beetje bang ben.

Angst hoeft niet iets groots te zijn. Soms kun je angst hebben voor iets, zonder dat je het weet. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn om iemand te verliezen of bang zijn dat iemand je afwijst. Soms is die angst niet voelbaar, maar wel andere gevoelens. Je kunt je bijvoorbeeld boos voelen als iemand niet aan jouw verwachting voldoet, maar daaronder zit vaak de angst dat diegene jou niet belangrijk vind en je misschien gaat afwijzen. Je bent soms banger dan je denkt.

Angst is een slechte raadgever

Wist je dat angst een slechte raadgever is? Hoewel het een uitstekende beschermer is, is het maar een beschermer op korte termijn. Op langere termijn heb je niks aan die angst. Het is dus goed om te onderzoeken waar jij bang voor bent en wat je eraan kunt doen om die angst te overwinnen, zodat je op langere termijn er profijt van hebt en je vanuit vertrouwen kan reageren.

In het geval van huiselijk geweld is er meer aan de hand en moeten er hulporganisaties in worden geschakeld. Maar ook hier is angst een slechte raadgever, want daardoor blijven ze in een verkeerde situatie zitten. Je angsten overwinnen is dan de enige uitweg.