Iedereen is weleens onzeker. De één meer dan de ander. Maar hoe is deze onzekerheid nu ontstaan en wat kun je eraan doen?

Het onstaan van onzekerheid

Onzekerheid ontstaat al vroeg in je leven, namelijk in je kindertijd.
Het zijn gevoelens die je hebt meegekregen door bepaalde situaties die je hebt meegemaakt. Ouders spelen hierin een grote rol. Het gevoel van ‘het is nooit goed wat ik doe,’ zelf onzekere ouders hebben of gepest worden, zijn mogelijke oorzaken van onzekerheid.

Omgaan met onzekerheid

Dit heeft te maken met mindset. En Ja, iedereen heeft het altijd over ‘mindset,’ maar het is toch echt waar! Want hoe jij over de dingen denkt, beïnvloedt hoe jij ermee omgaat. Door op een andere manier naar de dingen te kijken, verander je jouw gedrag en jouw emotie op een positieve manier. I.p.v. frustrerend in de file te staan en te schelden in jouw auto dat je te laat komt, kun je bijvoorbeeld ook met je handsfree je klant opbellen en zeggen dat je wat later komt. Je stopt even bij een benzinepomp en verwent jezelf met een kop koffie. De file vermindert al, je stapt weer in de auto en rijdt naar je klant. Zo begin je jouw dag in ieder geval een stuk relaxter!

Denk je nu, ja dat is makkelijk praten? Dan is mijn coachingprogramma echt wat voor jou! Je zult zien dat niets onmogelijk is en ontspanning en vrijheid nabij is. Ja, echt waar!

Stel vragen aan jezelf

Maar tot die tijd kun je met je onzekerheid omgaan door bepaalde vragen aan jezelf te stellen:

 

 • Hoe zou ik het vinden als iemand anders zoiets doet?
  Voorbeeld: Wat als jouw buurvrouw ineens wel doet wat jij wilt? Hoe denk jij dan over haar?
 • Kan ik het in kleinere stappen verdelen, zodat het veilig voelt voor mij?
  Voorbeeld: Deel eerst een quote van iemand anders op LinkedIn, dan een eigen quote en daarna je blog. Zo bouw je zekerheid op.
 • Kan ik er ook anders naar kijken?
  Voorbeeld: I.p.v. naar jezelf te kijken hoe je het doet, kun je ook je focus verleggen naar wat je allemaal al hebt bereikt.
 • Is het waar wat ik denk?
  Voorbeeld: je krijgt een negatieve kritiek op een bericht die je op social media hebt geplaatst. Besef dan dat degenen die kritiek leveren wel je filmpje hebben bekeken. En zelfs tijd hebben genomen om te posten! Vaak heb je dan juist iets bij deze mensen aangeraakt/losgemaakt. Kritiek gaat vaak over de ander en niet over jezelf. En met sommige kritiek kun je ook echt wat, daar leer je alleen maar van!

Op de hoogte blijven?

Ontvang een e-mail bij nieuwe blogs